1kg tepung gandun (anchor brand) 1 pkt instant yeast (mauripan) ½ cawan minyak mazola} 1½ cawan gula pasir }satukan 3½ cawan air } sedikitCara: | *satukan tepung gandum dan yis. Pecahkan telur kedalam adunan tepung tadi, gaul. *masukkan bahan yang telah dilarutkan bersama air. *uli adunan hingga licin dan tidak melekat di tangan. *tutup adunan dengan tuala lembab, biar 2 jam atau hingga keesokan pagi. *uli semula adunan tersebut hingga licin dan lembut. *ambil sedikit adunan dan canaikan. *potong bentuk memanjang 7 X 2 cm *guna lidi atau buluh bunga telur, celupkan dalam air dan basahkan bahagian tengah adunan yang dipotong tadi. *ambil adunan lain yang telah dipotong sama saiz, lekatkan, tekan sedikit dibahagian yang dibasahkan dengan air tadi. *ulangi proses dan goreng dalam minyak penuh dan api sederhana
| Cadangan Hidangan: | boleh makan begitu sahaja atau disapu dengan mentega, kaya, jem atau dimakan bersama | garam } | 2 biji telur 1 sudu teh bikarbonat soda 1 sudu teh air kapur |
No comments:
Post a Comment